ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ Β' ΚΑΙ Γ' ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Τα μαθήματα στη Β' και στη Γ' τάξη του Ενιαίου Λυκείου Διακρίνονται σε μαθήματα Γενικής Παιδείας, Κατεύθυνσης και Επιλογής. Τα μαθήματα των δυο αυτών τάξεων διακρίνονται επίσης, ανάλογα με τον τρόπο εξέτασής τους σε τρεις κατηγορίες και ειδικότερα σε μαθήματα τα οποία:

bulletΕξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας (εξετάζονται σε θέματα που επιλέγονται με ευθύνη του συλλόγου διδασκόντων κάθε Λυκείου χωριστά),
bulletΕξετάζονται σε Εθνικό επίπεδο (εξετάζονται ταυτόχρονα και με κοινά σε Εθνικό επίπεδο θέματα για όλα τα Λύκεια),
bulletΔεν εξετάζονται γραπτά.

Τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτά, είτε σε επίπεδο σχολικής μονάδας είτε σε Εθνικό επίπεδο, είναι ισοδύναμα και μετέχουν ισότιμα στη διαμόρφωση του Γενικού Μέσου Όρου προαγωγής από την τάξη, καθώς και του βαθμού του απολυτηρίου. Τα μαθήματα που δεν εξετάζονται γραπτά δεν λαμβάνονται υπόψη για την προαγωγή και απόλυση ούτε φυσικά για την διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου.

Τα μαθήματα επιλογής εξετάζονται κατά κανόνα γραπτά σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Κατ' εξαίρεση στο μάθημα επιλογής της Γ' τάξης "Αρχές Οικονομικής Θεωρίας" ο μαθητής μπορεί να εξεταστεί με αίτησή του σε Εθνικό επίπεδο, εφόσον επιθυμεί η απόδοσή του σε αυτό να ληφθεί υπόψη στη βεβαίωση για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Διαφορετικά το μάθημα αυτό το εξετάζεται, όπως και τα άλλα επιλογής, σε επίπεδο σχολικής μονάδας.

 

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΗΣ - ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ

Το διδακτικό έτος χωρίζεται σε 2 τετράμηνα. Ο μαθητής κατά την διάρκεια κάθε τετραμήνου αξιολογείται για καθένα από τα διδασκόμενα μαθήματα με βάση τις προφορικές εξετάσεις, τις επιδόσεις στα πρόχειρα διαγωνίσματα, τις ατομικές ή ομαδικές εργασίες και την γενικότερη παρουσία του στην τάξη. Η αξιολόγηση αυτή εκφράζεται με τον προφορικό βαθμό κάθε τετραμήνου.

Προφορικός βαθμός του μαθήματος είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο τετραμήνων, εκτός και αν αυτός είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος των δύο μονάδων από τον γραπτό βαθμό, οπότε προσαρμόζεται κατά τρόπο που να διαφέρει του γραπτού βαθμού μόνο κατά 2 μονάδες. Ειδικότερα:

Αν ο προφορικός βαθμός του μαθήματος είναι μεγαλύτερος από 2 μονάδες του γραπτού, τότε ο προφορικός βαθμός μειώνεται τόσο ώστε να είναι μεγαλύτερος του γραπτού κατά 2 μονάδες.

Αν ο προφορικός βαθμός του μαθήματος είναι μικρότερος περισσότερο από 2 μονάδες του γραπτού, τότε ο προφορικός βαθμός αυξάνεται τόσο ώστε να είναι μικρότερος του γραπτού μόνο κατά 2 μονάδες.

Γραπτός βαθμός του μαθήματος είναι ο βαθμός που θα επιτύχει ο μαθητής στις τελικές εξετάσεις που διενεργούνται στο τέλος του διδακτικού έτους.

Βαθμός ετήσιας επίδοσης για κάθε μάθημα είναι ο μέσος όρος του προφορικού, όπως διαμορφώνεται τελικά σύμφωνα με τα παραπάνω, και του γραπτού βαθμού.

Γενικός Μέσος Όρος του μαθητή είναι ο μέσος όρος των βαθμών ετήσιας επίδοσης όλων των μαθημάτων που εξετάζονται γραπτά (είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο σχολικής μονάδας).

Ο μαθητής προάγεται στην Β' τάξη ή απολύεται από το Λύκειο, αν ο Γενικός Μέσος Όρος στην αντίστοιχη τάξη είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 9,5. Αν ο Γενικός Μέσος Όρος του μαθητή είναι μικρότερος του 9,5 η προσαρμογή του προφορικού βαθμού επαναλαμβάνεται κατά τρόπο ώστε ο προφορικός να μην διαφέρει του γραπτού περισότερο ή λιγότερο από 5 μονάδες. Με βάση τη νέα αυτή αναπροσαρμογή επαναπροσδιορίζεται ο τελικός βαθμός των μαθημάτων και κατά συνέπεια ο Γενικός Μέσος Όρος για τον μαθητή. Εφόσον ο νέος αυτός Γενικός Μέσος Όρος είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 9,5 τότε ο μαθητής προάγεται με την προυπόθεση ότι θα αποδεχθεί με δήλωσή του, την προαγωγή του με αυτόν τον τρόπο.

Στα πιστοποιητικά σπουδών και στην καρτέλα του μαθητή, που προάγεται με αυτόν τον τρόπο, αναγράφονται οι βαθμοί των μαθημάτων και ο Γενικός Μέσος Όρος, όπως προέκυψαν με την αρχική προσαρμογή των (+), (-), 2 μονάδων. Δηλαδή ο μαθητής στην περίπτωση αυτή προάγεται με Γ.Μ.Ο. μικρότερο του 9,5. Στο μαθητή της τελευταίας τάξης που προάγεται, σύμφωνα με τα παραπάνω, χορηγείται απολυτήριο Ενιαίου Λυκείου.

Ο βαθμός του απολυτηρίου διαμορφώνεται από το Γ.Μ.Ο. των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου. Συγκεκριμένα ο Γ.Μ.Ο. της Β' τάξης συμμετέχει στην διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου κατα 30% και αυτός της Γ' τάξης κατά 70%. Δηλαδή ο βαθμός απολυτηρίου είναι =(Γ.Μ.Ο. Β' τάξης Χ 0,3) + (Γ.Μ.Ο. Γ' τάξης Χ 0,7). Αν ο Γ.Μ.Ο. της Β' τάξης είναι ίσος ή μικρότερος του βαθμού της Γ' τάξης, δεν λαμβάνεται υπόψη και βαθμός του απολυτηρίου είναι ο Γ.Μ.Ο. της τελευταίας τάξης.