2ο Πεδίο. Θετικών Επιστημών. 
Συνοπτικά στοιχεία για τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Α.Ε.Ι.         ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Τ.Ε.Ι.          ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

bullet

1ο Πεδίο

bullet

2ο Πεδίο

bullet

3ο Πεδίο

bullet

4ο Πεδίο

bullet

5ο Πεδίο

 

 

 

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΙ

1.       Αξιοποίηση Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής (και στο 4ο πεδίο)

Η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα. Οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ασχολούμενοι με τις αρδεύσεις, τις αποστραγγίσεις, τα εδαφολογικά προβλήματα ή με τη διαχείριση εγγειοβελτιωτικών έργων.

          Πόλεις : Αθήνα.

2.       Βιολογίας (και στο 3ο πεδίο)

Σκοπός του τμήματος είναι η μελέτη κάθε ζωντανού οργανισμού. Οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν στο δημόσιο τομέα, σε ινστιτούτα έρευνας, σε νοσοκομεία, στην παραγωγή φαρμάκων και καλλυντικών ή στην εκπαίδευση.

          Πόλεις : Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο.

3.       Γεωγραφίας

Σκοπός του τμήματος είναι η κατάρτιση επιστημόνων ικανών να ερμηνεύσουν τη συγκρότηση του κοινωνικού χώρου. Περιλαμβάνει τις κατευθύνσεις : Ευρωπαϊκές Σπουδές, Μεσογειακές Σπουδές και Ανάλυση του χώρου και προγραμματισμό.

          Πόλεις : Αθήνα (Χαροκόπειο), Μυτιλήνη.

4.       Γεωλογίας

Το τμήμα αυτό ασχολείται με τη μελέτη των γεωλογικών φαινομένων, των πετρωμάτων, την εκμετάλλευση ορυκτών και πρώτων υλών. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε κέντρα γεωλογικών και γεωφυσικών ερευνών, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε τεχνικές εταιρείες.

          Πόλεις : Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.

5.       Γεωπονίας (και στο 4ο πεδίο)

Η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα. Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνονται οι κατευθύνσεις : Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, Αγροτικής Οικονομίας, Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφολογίας και Γεωργικής Μηχανικής, Γεωργικών Βιομηχανιών και Τεχνολογίας Τροφίμων.

          Πόλεις : Θεσσαλονίκη.

6.       Γεωπονίας, Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής(και στο 4ο πεδίο)

Οι απόφοιτοι αυτής της ειδικότητας ασχολούνται με το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων φυτικής και ζωικής παραγωγής. Μπορούν να εργαστούν σε Υπουργεία, Οργανισμούς, Συνεταιρισμούς, σε Βιομηχανίες και στην Αγροτική Τράπεζα.

          Πόλεις : Βόλος.

7.       Γεωπονικής Βιοτεχνίας (και στο 4ο πεδίο)

Οι απόφοιτοι, με τη βοήθεια της βιολογίας και βιοτεχνολογίας, μπορούν να προωθήσουν νέες τεχνολογίες και μεθόδους στη γεωργική παραγωγή.

          Πόλεις : Αθήνα.

8.       Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (και στο 4ο πεδίο)

Το τμήμα αυτό ειδικεύει επιστήμονες, ικανούς να ερευνούν και να εφαρμόζουν μεθόδους εκμετάλλευσης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Μπορούν να εργαστούν στο Υπουργείο Γεωργίας, στην Αγροτική Τράπεζα, σε συνεταιρισμούς, σε δασικές βιομηχανίες κλπ. Η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα.

          Πόλεις : Θεσσαλονίκη.

9.       Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (και στο 1ο πεδίο)

(Βλέπε 1ο πεδίο)

10.   Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (και στο 4ο πεδίο)

Η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα. Οι απόφοιτοι της ειδικότητας αυτής μπορούν να εργαστούν σε βιομηχανίες επεξεργασίας και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.

          Πόλεις : Αθήνα.

11.   Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών

Καταρτίζονται ειδικοί στην επεξεργασία και παραγωγή νέων υλικών καθώς και στον έλεγχο των εφαρμογών τους. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν κυρίως σε βιομηχανίες κατασκευής υλικών.

          Πόλεις : Ιωάννινα, Κρήτη.

12.   Επιστήμης των Υλικών (και στο 4ο πεδίο)

Το τμήμα καταρτίζει επιστήμονες που θα ασχοληθούν στους τομείς των τεχνολογικών και βιοϊατρικών εφαρμογών της επιστήμης των υλικών, της εκπαίδευσης στις θετικές επιστήμες και της έρευνας στην επιστήμη και την τεχνολογία των προηγμένων υλικών. Η διάρκεια φοίτησης είναι 10 εξάμηνα.

          Πόλεις : Πάτρα.

13.   Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (και στο 1ο πεδίο)

(Βλέπε 1ο πεδίο)

14.   Επιστημών  της Θάλασσας

Στο τμήμα αυτό μελετώνται θαλάσσια φαινόμενα και στοιχεία καθώς και μέθοδοι εκμετάλλευσης θαλάσσιων πόρων παραγωγής. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες και οργανισμούς με ανάλογο αντικείμενο.

          Πόλεις : Μυτιλήνη.

15.   Επιστήμης Υπολογιστών (και στο 4ο πεδίο)

Παρέχονται γνώσεις στην Πληροφορική και τις Εφαρμογές της. Οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν ως προγραμματιστές, αναλυτές, μηχανικοί λογισμικού και ως εκπαιδευτικοί (με πτυχίο από την ΠΑΤΕΣ / ΣΕΛΕΤΕ).

          Πόλεις : Ηράκλειο.

16.   Εφαρμοσμένης Πληροφορικής (και στο 4ο πεδίο)

Μελετώνται οι τομείς πληροφορικής και συστημάτων της. Οι απόφοιτοι εργάζονται ως λογιστές, χειριστές, ερευνητές, προγραμματιστές, αναλυτές κλπ.

          Πόλεις : Θεσσαλονίκη.

17.   Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Αντικείμενο του τμήματος είναι η μελέτη υπολογιστικών συστημάτων και των εφαρμογών τους σε τεχνολογικές (και μη) επιστήμες. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε βιομηχανίες ή ως εκπαιδευτικοί.

          Πόλεις : Ηράκλειο.

18.   Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (και στο 4ο πεδίο)

Στο τμήμα αυτό μελετώνται οι Μαθηματικές και Φυσικές Επιστήμες καθώς και οι εφαρμογές και συνέπειές τους στον Τεχνολογικό τομέα.

          Πόλεις : Αθήνα.

19.   Ζωικής Παραγωγής (και στο 4ο πεδίο)

Η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα. Στόχος του τμήματος είναι η βελτίωση της ζωικής παραγωγής, η προώθηση και εκμετάλλευση των κτηνοτροφικών προϊόντων. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε δημόσιες υπηρεσίες, σε βιομηχανίες, παραγωγικές μονάδες ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

          Πόλεις : Αθήνα.

20.   Μαθηματικών

Οι απόφοιτοι έχοντας διδαχθεί την Μαθηματική Επιστήμη, μπορούν να εργαστούν στη Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση και σε δημοτικές επιχειρήσεις.

          Πόλεις : Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Καρλόβασι, Πάτρα.

21.   Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (και στο 1ο πεδίο)

(βλέπε 1ο πεδίο)

22.   Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (και στο 1ο πεδίο)

(βλέπε 1ο πεδίο)

23.   Μουσικών Σπουδών (και στο 2ο πεδίο)

(βλέπε 1ο πεδίο)

24.   Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (και στο 1ο πεδίο)

(βλέπε 1ο πεδίο)

25.   Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής (και στο 1ο πεδίο)

(βλέπε 1ο πεδίο)

26.   Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών (και στο 1ο πεδίο)

(βλέπε 1ο πεδίο)

27.   Περιβάλλοντος (και στο 4ο πεδίο)

Στόχος του τμήματος είναι να καταρτίσει επιστήμονες, ικανούς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του περιβάλλοντος και της προστασίας του. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ως μελετητές περιβαλλοντικών προβλημάτων και ως εισηγητές τρόπων αντιμετώπισής τους.

          Πόλεις : Μυτιλήνη.

28.   Πληροφορικής (και στο 4ο πεδίο)

Οι φοιτητές ειδικεύονται στους τομείς, της Πληροφορικής, των συστημάτων επικοινωνίας, δικτύων τηλεπληροφορικής, ανάλυσης – σύνθεσης και εφαρμογών συστημάτων υλικών και λογισμικού. Οι απόφοιτοι μπορούν να διοριστούν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, να εργαστούν στον ΟΤΕ, σε ερευνητικά προγράμματα.

Πόλεις : Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Οικονομικό Παν/μιο Αθήνας, Ιωάννινα.

29.   Πληροφορικής και Τηλεπ/νιων (και στο 4ο πεδίο)

Το τμήμα ασχολείται με τη Θεωρητική Πληροφορική, και τα γραφικά με τους υπολογιστές, με υπολογιστικά συστήματα και εφαρμογές, με τηλεπικοινωνίες και την επεξεργασία σήματος. Οι πτυχιούχοι μπορούν να εργαστούν στη διοίκηση και σε μηχανογραφικά κέντρα, στη βιομηχανία, σε εταιρείες προμήθειας Η/Υ και ως καθηγητές στην εκπαίδευση.

          Πόλεις : Αθήνα.

30.   Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (και στο 4ο πεδίο)

Τμήμα ανάλογο της Πληροφορικής.

Πόλεις : Σάμος.

31.   Στατιστικής

Οι φοιτητές ασχολούνται με την επιστήμη της στατιστικής και των εφαρμογών της. Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε τράπεζες, οργανισμούς, στη στατιστική υπηρεσία, στον ιδιωτικό τομέα, ως ερευνητές, οικονομικοί σύμβουλοι κλπ.

          Πόλεις : Αθήνα.

32.   Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης

Οι πτυχιούχοι ασχολούνται με τη συγκέντρωση και ανάλυση των απαραίτητων στοιχείων για την εξακρίβωση, διερεύνηση και εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων που μπορούν να έχουν γεγονότα όπως : οικονομικά μεγέθη, ασφαλιστικοί κίνδυνοι, δημογραφικά δεδομένα, τεχνολογικές εξελίξεις κ.α κατά τη διάρκεια μακροπρόθεσμων χρονικών διαστημάτων.

          Πόλεις : Σάμος.

33.   Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (και στο 4ο πεδίο)

Καταρτίζονται ως εκπαιδευτικοί τεχνολογικών μαθημάτων. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε βιομηχανίες κατασκευής εκπαιδευτικού υλικού.

          Πόλεις : Πειραιάς.

34.   Φυσικής

Στο τμήμα αυτό μελετώνται οι νόμοι και τα φαινόμενα της φυσικής. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ή στον ιδιωτικό τομέα, σε βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις.

          Πόλεις : Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο.

35.   Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (και στο 1ο πεδίο)

(βλέπε 1ο πεδίο)

36.   Φυτικής Παραγωγής (και στο 4ο πεδίο)

Το τμήμα διαθέτει τις κατευθύνσεις : δενδροκομίας, αμπελουργίας, ανθοκομίας, αρχιτεκτονικής τοπίου. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν στο δημόσιο τομέα, στο Υπουργείο Γεωργίας και Περιβάλλοντος, στην αγροτική τράπεζα, σε βιομηχανίες, σε γεωργικούς συνεταιρισμούς, θερμοκήπια κλπ.

          Πόλεις : Αθήνα.

37.   Χημείας

Στο τμήμα Χημείας μελετώνται και ερευνώνται η δομή, η σύνθεση και οι μετασχηματισμοί της ύλης. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στον ιδιωτικό τομέα, σε εργαστήρια, νοσοκομεία, στη βιομηχανία και σε ερευνητικά κέντρα.

          Πόλεις : Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο.

 

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ                            (Αρχή)

 

·         Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.) – Όπλα (και στο 4ο πεδίο)

·         Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.) – Σώματα (και στο 4ο πεδίο)

·         Ικάρων (Σ.Ι) – Ιπτάμενοι (και στο 4ο πεδίο)

·         Ικάρων – Μηχανικοί (και στο 4ο πεδίο)

·         Ναυτικών Δοκίμων (Σ.Ν.Δ) – Μάχιμοι (και στο 4ο πεδίο)

·         Ναυτικών Δοκίμων (Σ.Ν.Δ.) – Μηχανικοί (και στο 4ο πεδίο)

·         Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων (Σ.Ι.Ρ) (και στο 4ο πεδίο)

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΕΙ                                     (Αρχή)

 

1.       Ανθοκομίας – Αρχιτεκτονικής Τοπίου (και στο 4ο πεδίο)

Πόλεις : Άρτα.

2.       Βιολογικής Γεωργίας (και στο 4ο πεδίο)

Το τμήμα εκπαιδεύει τεχνολόγους γεωπόνους ειδικευμένους στη Βιολογική Γεωργία. Σκοπός του είναι η εκμάθηση παραγωγής ποιοτικών γεωργικών ή ζωικών προϊόντων, προστασίας του περιβάλλοντος και σωστής διαχείρισης των φυσικών πόρων.

          Πόλεις : Αργοστόλι.

3.       Βρεφονηπιοκομίας (και στο 1ο πεδίο)

Πόλεις : Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα.

4.       Δασοπονίας (και στο 4ο πεδίο)

Πόλεις : Καρπενήσι, Καρδίτσα, Δράμα.

5.       Ζωικής Παραγωγής (και στο 4ο πεδίο)

Πόλεις : Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Φλώρινα, Άρτα.

6.       Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας (και στο 4ο πεδίο)

Πόλεις : Ηράκλειο, Καλαμάτα, Μεσολόγγι.

7.       Ιχθυοκομίας – Αλιείας (και στο 4ο πεδίο)

Πόλεις : Μεσολόγγι, Ηγουμενίτσα.

8.       Φυτικής Παραγωγής (και στο 4ο πεδίο)

Πόλεις : Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Φλώρινα, Άρτα.

9.       Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (και στο 2ο πεδίο)

(βλέπε 1ο πεδίο)

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ                (Αρχή)

 

·         Επιστημών Αγωγής (Δασκάλων και Νηπιαγωγών) (και στο 1ο πεδίο)

·         Μαθηματικών και Στατιστικής (και στο 1ο πεδίο)

·         Πληροφορικής

·         Φυσικών Επιστημών (κατεύθυνση : Φυσικής)

·         Φυσικών Επιστημών (κατεύθυνση : Χημείας)